Град Ужице добитник захвалнице немачког ГИЗ-а
26/10/2021

Град Ужице добитник захвалнице немачког ГИЗ-а

Град Ужице је добитник захвалнице Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ за уложене напоре током пандемије корона вируса и залагање за унапређење система социјалне заштите. Захвалницу је у име ГИЗ-а уручио Александар Прица председник Управног одбора Асоцијације ДУГА, и координатор два програма ГИЗ-а.

На овом признању захвалио се Слободан Грбић члан Градског већа уз напомену да је град у претходном периоду имао изузетно добру сарадњу са немачким ГИЗ-ом.

“Не можемо да заборавимо на подршку ГИЗ-а у правом тренутку , а у виду огромне количине рукавица, заштитне опреме, визира, дигиталних топломера, алкохола за људе који раде у Дому за стара лица на Забучју, Центру за социјални рад, Градском центру за пружање услуге социјалне заштите. У том периоду је  било тешко доћи до одређених средстава, на чему се овом приликом заиста захваљујем. Нагласићу да смо и након тога кроз разне пројекте имали сарадњу са ГИЗ-ом, која се везује пре свега за повећање компетенција стручних радника када су у питању услуге социјалне заштите, дигиталне компетенције, културне компетениције из области социјалне заштите. Поред нових сазнања које им свакодневно користе у даљем раду имали су прилике да кроз те обуке добију јако важне бодове за њихове лиценце”.

ГИЗ је подршку пружио и у реализацији нове услуге социјалне заштите за осетљиве групе, која је анексом уговора продужена до 2023. године. Грбић је изразио наду и да ће дугогодишња сарадња бити настављена уз што мањи број корисника, али што већу размену искустава и проширење постојећих услуга.

Александар Прица председник Управног одбора Асоцијације ДУГА и координатор два програма ГИЗ-а истакао је да је Град Ужице захвалницу добио заслужено.

“ГИЗ је препознао да је Ужице покретач многох иницијатива, то је јако битно, имамо градове и општине које нису толико спремни да сарађују, иако им се нуди помоћ. Ова захвалница се додељује пожртвованости у борби против пандемије ковид 19 али и у посвећености, унапређењу система социјалне заштите посебно услуга за осетљиве популације на територији Ужица”.

Уз захвалност граду, институцијама и организацијама цивилног друштва које сваки дан раде сјајне ствари, Прица додаје да је у току реализација два нова програма.

“Када је реч о Програму ковид 19 врло брзо ће се добити планови комуникације у кризним ситуацијама што свака локална самоуправа треба да има, како би на време знали шта да предузмемо, који су то канали комуникације, које су то поруке, да не би грешили на самом почетку неке кризе. Урадили смо анализу рада организација цивилног друштва, тренутно је на усвајању, урадили смо 20 успешних прича, две су са територије Ужица. ГИЗ је препознао недостатак психо-социјалне подршке, када су професионалци у питању али и када су грађани у питању, а нарочито наши волонтери који су од почетка ковид пандемије свакодневно били изложени. Што се тиче другог програма у области социјалне заштите, спроводимо га такође у овкиру 15 јединица локалне самоуправе, оно што смо већ урадили то су тренинзи за аутрич раднике. Похвалио би Центар за социјални рад Ужице и стручне раднике који су прошли ове обуке”.

ГИЗ ће како се могло чути и даље подржавати Град Ужице и у области социјалне политике, али и у борби против ковида.