Festival "Licidersko srce" od 15. do 19 avgusta u Užicu, Zlatiboru i Andrićgradu
10/08/2018

Festival „Licidersko srce“ od 15. do 19 avgusta u Užicu, Zlatiboru i Andrićgradu

Užice, 10. avgust: U Užicu će se naredne nedelje, od 15. do 19. avgusta, održati X Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“. Na ovogodišnjem festivalu očekuje se 25 ansambala sa preko 1300 učesnika iz 13 zemalja. Pored Užica, festival će se održavati i na Zlatiboru i u Višegradu.

Na ovogodišnjem festivalu očekuje se 25 ansambala sa preko 1300 učesnika iz 13 zemalja

Najavljujući ovogodišnji festival, Marija Trmčić Bogojević, član Gradskog veća, rekla je da je ovo jedna od najlepših manifestacija koju ima naš grad:

„Ne samo što je Licidersko srce nešto najlepše, zbog dece koja na njemu učestvuju, već je jedna i od najbrojnijih manifestacija po broju učesnika koji dolaze na nju. Veoma smo ponosni što ćemo biti domaćini deci iz 13 zemalja i nadam se da ćemo, kao i prethodnih godina biti dobri domaćini gostima.“

Marija Trmčić Bogojević, član Gradskog veća

Gordana Paunović, predsednica Udruženja građana „Era“ istakla je da se pripreme na organizaciji festivala uspešno privode kraju i da će sve biti spremno da primi učesnike iz Poljske, Turske, Slovenije, Rusije, Slovačke, Letonije, Egipta, Bugarske, Kine, Makedonije, Kolumbije, Republike Srpske i Srbije.

„Očekujemo na ovom jubilarnom i najveći broj učesnika, tako da će ukupan broj na ovih deset festivalskih godina biti preko 8800 mališana koje smo uspeli da povežemo.  Ponosni smo na to jer deset godina u kontinuitetu organizovati nešto tako, nije nimalo lako. Sada vidimo da smo postavili i ispunili visoke standarde tako da se već pet godina nalazimo na međunarodnoj listi folklornih festivala.“

Gordana Paunović, predsednica Udruženja građana „Era“

Paunovićeva se zahvalila na podršci koja je dobijena od strane republičkih organa, kabineta predsednika i od predsednika, kako nekada od Tomislava Nikolića, tako i sada od Aleksandra Vučića.

Zahvalnost organizatora, Paunovićeva je uputila i suorganizatoru Gradu Užicu, Zlatiboru i opštini Čajetina, Višegradu i Andrićgradu, kao i predstavnicima Republike Srpske u Beogradu koji su inicirali da festival ima prekogranični karakter. Pored pomoći sponzora, velika podrška u organizaciji dobijena je i od gradskih ustanova, pre svih GKC-a i Narodnog muzeja.

Ivana Cvetković, član organizacionog odbora festivala „Licidersko srce“

O učesnicima i programu koji je planiran za pet festivalskih dana govorila je Ivana Cvetković. Ona je napomenula da će od ove godine ovo biti stalan datum festivala tako da će odsada uvek biti od 15. do 19. avgusta. Pored nastupa u Užicu, na Zlatiboru i u Andrićgradu, planirani su i drugi brojni sadržaji koji će biti zanimljivi ne samo publici već i samim učesnicima:

„Svečani defile krenuće u sredu od Doma „Petar Radovanović“ do Narodnog muzeja gde će se pridružiti ansambli iz Srbije, pa će onda svi zajedno doći Glavnom ulicom do Trga. Na Trgu će svi ansambli izvesti kratke umetničke programe i tako se predstaviti užičkoj publici. Pored nastupa, i ove godine će biti organizovane folklorne i edukativne radionice i tribine, izložbe narodnih nošnji u Jokanovića kući i decenije Liciderskog srca u GKC-u. Tradicionalno ćemo organizovati humanitarnu akciju i ove godine ćemo sva sredstva donirati užičkom Centru za majku i dete.“