Etno samit "TradicijaNova" u Užicu od 22. do 27. oktobra - Po prvi put van Beograda
15/10/2019

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

U Užicu će se od 22. do 27. oktobra održati Treći Etno samit „TradicijaNova“. Organizator manifestacije je Ansambl narodnih igara i pesama Srbije „Kolo“ uz podršku užičkog Narodnog pozorišta, a pokrovitelji Ministarstvo kulture i informisanja i grad Užice. Planirano je da se u šest dana trajanja održe festivalska izvođenja, naučno-teorijski skup i kreativne radionice za umetnike. Pored ansambla „Kolo“, na Etno samitu će nastupiti i Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske „Lado“, Mađarski državni folklorni ansambl „Mane“, a učestvovaće i KUD „Sevojno“ i Udruženje građana „Ere“.

Zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević izrazio je zadovoljstvo što će Užice biti domaćin ove manifestacije i to kao prvi grad posle Beograda:

„Ovo je specifična manifestacija na kojoj će na tri koncerta nastupiti pet ansambala. Na Etno samitu nastupiće ansambli iz Hrvatske i Mađarske i ovo će biti lepa prilika za unapređenje naše kulturno-umetničke ponude jer su dva prethodna samita, koji su privikli veliku pažnju javnosti, održana u Beogradu i ovo je prvi put da se on održava van Beograda.“ – rekao je Stanisavljević.

Direktor Ansambla „Kolo“, Vladimir Dekić je naglasio da će, pored festivalskog dela i nastupa, održati i konferencija, naučni skup na kome će domaći istrani učesnici govoriti o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti umetnosti narodne igre, pesme i muzike:

„Važan deo ovog Etno samita je i kreativna radionica na kojoj će umetnici ansambala Kolo i Lado, zajedno sa glumcima užičkog Pozorišta i dramskim umetnicima iz Beograda, izvesti dramsko -plesno delo koje će videti publika Festivala.