Dodeljene nagrade književnog konkursa Milutin Uskoković
05/05/2017

Dodeljene nagrade književnog konkursa Milutin Uskoković

Nagrade književnog konkursa Milutin Uskoković za najbolju neobjavljenu pripovetku u prošloj godini su dodeljene sinoć u Narodnoj biblioteci Užice.

Prva nagrada konkursa je pripala Milošu Jovoviću iz Beograda, za priču Diziem Marta.

„Jedna mala ljubavna priča, u savremenom svetu sa malo nesnađenim ljudima, još uvek ne odraslih, mene  lično više zanima, nego neka objektivna realnost koja je teška, tmurna i uvek nešto fali“ kaže Jovović i dodaje da mu je za pripovetku glavna inspiracija bila ljubav.

Direktor Narodne biblioteke Užice Dragiša Stanojčić kaže da su pripovetke koje su ove godine stigle na konkurs direktna posledica vremena u kome živimo.

„Pomalo su depresivne, zatvorene, nema tu nekih velikih univerzalija, pomalo beže od stvarnosti i govore o autorima koji žive sami. Nema tu neke širine u tim pripovetkama“ kaže Stanojčić.

Na ovogodišnji konkurs  je prispelo 45 radova, autora iz Srbije, Republike Srpske i dijaspore.

Drugo mesto konkursa je pripalo Životiju Popoviću Popu, autoru priče Pestus justinianus, a treće Dejanu Vukićeviću iz Beograda za priču Izvrnuta rukavica ili staro mesto.

Nagrađene je ove godine odabrao žiri koji su činili književnik i publicista Zoran Jeremić, profesor doktor Dragana Francišković i profesor doktor Ljiljana Kostić.

Podsećamo, da je konkurs za najbolju neobjavljenu pripovetku Milutin Uskoković ustanovljen 1993. godine, u cilju negovanja sećanja na Milutina Uskokovića, začetnika srpskog urbanog romana, rođenog 1884. godine u Užicu. Konkurs raspisuju Narodna biblioteka Užice i užički časopis za književnost, umetnost i kulturu Međaj.