Додела бесплатног ђубрива за произвођаче малинa
16/10/2018

Додела бесплатног ђубрива за произвођаче малинa

Град Ужице је добио бесповратну помоћ од Владе Републике Србије у виду 280 тона азотног ђубривa за пољопривредне произвођаче који имају засаде малина на територији града Ужица. Обавеза локалне самоуправе је да обезбеди превоз и дистрибуцију ђубрива.

“Максимално до 500 кг азотног ђубрива ће се поделити по пољопривредном газдинству, до 1 хектара по засаду малине. То значи да једно пољопривредно газдинство без обзира коју површину има под засадом малине максимално може добити 500 килограма азотног ђубрива. Уколико је засад мањи од једног хектара пропорционално својим парцелама произвођачи ће добити одређену количина ђубрива. О начину дистрибуције азотног ђубрива пољопривредни произвођачи ће бити накнадно обавештени” , рекао је заменик градоначелника Ужица Немања Нешић.

“Процена је да на територији града Ужица има негде око 600 хектара под засадом малине, уколико се у првом кругу не подели предвиђено ђубриво расписаће се други круг или ће се на Савету за пољопривреду донети одлука да се ђубриво преусмери на она подручја која су ове године била погођена градом”, додао је Нешић.

Пријаве се могу подносити од понедељка 22. октобра до петка 26. октобра у месној канцеларији на чијој територији се налази газдинство. Потребно је да подносилац пријаве достави попуњен образац за доделу средстава у области воћарства, фотокопију потврде о активном статусу из Регистра пољопривредних газдинстава и фотокопију извода биљне структуре на основу које ће се утврдити површина која се налази под малином.

“Ми смо се обратили Удружењу пољопривредних произвођача Ужица за подршку у реализацији и дистрибуцији целокупне помоћи, како би ова помоћ коју је Влада обезбедила, стигла и до оних којима је то потребно. Ово је прво конкретно обећање, нисмо хтели ни да журимо, јер је азотно ђубриво потребно на пролеће као и да не направимо неку грешку у целом овом процесу због које би касније имали одређене проблеме у самој реализацији”, истакао је заменик градоначелника Немања Нешић.

Председница Удружења пољопривредних произвођача Ужице Слађана Станковић

Председница удружења пољопривредних произвођача Слађана Станковић истакла је да ова помоћ можда не значи много али да је свакако добро дошла пољопривредним газдинствима, самим тим што су претрпели лоше две године  у производњи малине као и у цени.

“Желим да замолим пољопривредне произвођаче да овај позив схвате озбиљно и сви који имају потребе за минералним ђубривом се пријаве. Такође пољопривредни произвођачи који су уписивали ђубриво у марту месецу у Месној заједници Каран где су плаћали по 400 динара, а пријаву вршили преко асоцијације како би добили ђубриво које је обезбедило Министарство, то исто сада морају урадити, али у државној институцији, у сарадњи са локалном самоуправом Града Ужица, регуларним путем јер то што су се до сада уписивали и уплатили новац им не значи ништа. Ми ћемо као Удружење пружити сву подршку Граду Ужицу како на местима где ђубриво буде лагеровано тако и у помоћи достављању спискова да се посао обави што успешније. Након утврђивања листе корисника, извршиће се подела минералног ђубрива”, навела је Слађана Станковић.

Право на доделу минералног ђубрива  може остварити физичко лице које је носилац регистрованог породичног пољопривредног газдинства, са активним статусом у 2018. години.

Укупна вредност додељеног ђубрива је око 10 милиона динара, а транспорт ђубрива до пољопривредних произвођача, који финансира града је око милион динара.

Град Ужице је један од 25 градова који је добио помоћ Министарства пољопривреде за малинаре сходно упућеном захтеву.