Ђаци у клупама уз измењен режим наставе
28/08/2020

Ђаци у клупама уз измењен режим наставе

Ученици основних и средњих школа почињу нову школску годину у измењеном режиму наставе. Представници локалне самоуправе су у сарадњи са директорима школа пажљиво анализирали и донели Правилник о превентивним мерама за безбедан и здрав рад, а са циљем спречавања појаве и ширења епидемије заразне болести Ковид 19.

Члан Градског већа задужен за друштвене делатности Ратко Трмчић

Члан Градског већа задужен за друштвене делатности Ратко Трмчић навео је да су све школе пре почетка школске године завршиле генерално чишћење својих просторија, а локална самоуправа је издвојила додатна средства како би се у недељу и понедељак извршила додатна дезинфекција у свим школама.

“Почиње нова школска година, још увек је ванредна ситуација и треба да се испоштују два најважнија упутства, а то је организација наставе у основним и средњим школама у целој Србији, као и у нашем граду, и заштитне мере за здравље ученика и наставника.

За организацију наставе у основним и средњим школама, добили смо упутство од Министарства просвете. Сви директори пажљиво су разрадили тај правилник и спремили се за почетак нове школске године. Све градске основне школе имају у одељењима 25 и више ђака, обавеза је да се та одељења деле на пола, тј. да у једној групи не буде више од 15 ученика. Кад су у питању ученици нижих разреда, од првог до четвртог разреда сви ученици иду пре подне у школу. За ученике старијих разреда, од петог до осмог, они ће за почетак радити комбиновани систем, ученици ће се поделити у две групе, једна група ће ићи понедељак, среду и петак у школу, друга група уторак и четвртак. Сваке друге седмице се врши ротација.”

Ученици средњих школа сваке друге недеље учиће на даљину

Трмчић је свим ученицима  и родитељима пожелео срећан почетак нове школске године, уз напомену да је неопходно стрпљење и добар праг толеранције.

Директор Ужичке гимназије Вукадин Симовић навео је да ће за наставу у средњим школама бити подељена одељења, половина ученика иде једне недеље у школу, друга половина ученика иде друге недеље у школу. Половина ученика која остаје код куће једне недеље радиће на даљину.

Директор Ужичке гимназије Вукадин Симовић

“Имамо припремљене планове за остале облике наставе, поготову у средњим стручним школама где имамо реализацију и вежби и праксе. Школе ће то радити према свом плану, све на начин да нас што мање прође дневно кроз школу, да будемо у што већим просторима и да смањимо могућност заразе на нулу уколико је то могуће. Ако се придржавамо свих упутства што се тиче хигијене, маски, дистанце надам се да ћемо проћи како треба. Треба да покушамо да одржимо наставу кроз наредни период да не дођемо у ситуацију да радимо само на даљину, јер је то боље за децу и олакшава рад наставника” -навео је Симовић и додао да су упутством појачане мере у смислу дежурства наставника и начина како се деца у школи понашају, крећу.

У основним и средњим школама на територији Града Ужица има преко 10 хиљада ученика и око 1300 просветних радника

“Ученици ће бити упознати на првим часовима одељенских старешина да не смеју да праве гужву у ходницима. Постојаће кабинетска настава и они ће седети у својим учиницама, а наставници ће се мењати и на тај начин ће се смањити контакти. Оно што је најважније за ђаке је да се придржавају упутства, да перу руке редовно, да носе маску, без задржавања у холовима школе како би на тај начин смањили контакте”-рекао је Симовић.

У основним и средњим школама на територији Града Ужица има преко 10 хиљада ученика и око 1300 просветних радника, а ове године у први разред уписало се око 500 ученика.