Deseti jubilarni “Sat za našu planetu” u Srbiji, peti put u Užicu
22/03/2018

Deseti jubilarni “Sat za našu planetu” u Srbiji, peti put u Užicu

Najveća globalna akcija za zaštitu prirode “Sat za našu planetu” održaće se u subotu 24. marta, kada će simbolično isključivanje svetla na sat vremena, od 20:30 do 21:30, ukazati na neophodnost očuvanju planete.

“Sat za našu planetu” (Earth Hour) je nastao 2007. godine u Sidneju (Australija) u organizaciji WWF – Svetskog fonda za prirodu, kao podrška inicijativi protiv klimatskih promena. Tada je u Sidneju dva miliona ljudi i više od 2000 kompanija isključilo svetlo na sat vremena pokazavši stav povodom neracionalne potrošnje električne energije i emisije ugljenik diokisida.

Protekle decenije, WWF je kroz “Sat za našu planetu” doprineo vidljivosti teme klimatskih promena i njihovih posledica. Od ove godine, pod sloganom “Poveži se sa planetom”, akcija je usmerena i na termin biodiverziteta odnosno biološke raznovrsnosti, kako bi se upozorilo na njegovo ubrzano smanjenje širom sveta.

Biodiverzitet je najjednostavnije rečeno raznolikost živog sveta na planeti i ima direktan uticaj na život svih nas, jer predstavlja temelj zdravlja planete. Zbog neodrživog korišćenja prirodnih resursa, beleži se njegovo smanjenje što dovodi do nestanka vrsta i prirodnih staništa.

Akciju “Sat za našu planetu”, u svetu poznatu kao Earth Hour, do sada je na globalnom nivou podržalo preko 7000 gradova iz 178 zemalja. Među njima su osim Užica i 90 drugih gradova i opština u Srbiji.

Članica Gradskog veća grada Užica zadužena za ekologiju, Dunja Đenić je istakla da se Srbija ovoj manifestaciji priključila 2009. godine, i ove godine je obeležava po deseti put, a naš grad akciju podržava već pet godina zaredom.

„Cilj ove akcije je slanje snažne poruke da je moguće nešto preduzeti po pitanju ublažavanja posledica klimatskih promena i da je moguće promeniti svoje svakodnevne navike za dobrobit planete i svih nas koji na njoj živimo“, rekla je Đenićeva i dodala da „je neophodno da u svakodnevnom životu brinemo o životnoj sredini koja nas okružuje, da smanjimo ekološki otisak, odnosno ublažimo uticaj našeg načina života na prirodu. Od kritične važnosti je smanjenje emisije gasova, koji pojačavaju efekat staklene bašte, energetska efikasnost i primena ekološki prihvatljivih rešenja za proizvodnju energije.“