Десети јубиларни “Сат за нашу планету” у Србији, пети пут у Ужицу
22/03/2018

Десети јубиларни “Сат за нашу планету” у Србији, пети пут у Ужицу

Највећа глобална акција за заштиту природе “Сат за нашу планету” одржаће се у суботу 24. марта, када ће симболично искључивање светла на сат времена, од 20:30 до 21:30, указати на неопходност очувању планете.

“Сат за нашу планету” (Earth Hour) је настао 2007. године у Сиднеју (Аустралија) у организацији WWF – Светског фонда за природу, као подршка иницијативи против климатских промена. Тада је у Сиднеју два милиона људи и више од 2000 компанија искључило светло на сат времена показавши став поводом нерационалне потрошње електричне енергије и емисије угљеник диокисида.

Протекле деценије, WWF је кроз “Сат за нашу планету” допринео видљивости теме климатских промена и њихових последица. Од ове године, под слоганом “Повежи се са планетом”, акција је усмерена и на термин биодиверзитета односно биолошке разноврсности, како би се упозорило на његово убрзано смањење широм света.

Биодиверзитет је најједноставније речено разноликост живог света на планети и има директан утицај на живот свих нас, јер представља темељ здравља планете. Због неодрживог коришћења природних ресурса, бележи се његово смањење што доводи до нестанка врста и природних станишта.

Акцију “Сат за нашу планету”, у свету познату као Earth Hour, до сада је на глобалном нивоу подржало преко 7000 градова из 178 земаља. Међу њима су осим Ужица и 90 других градова и општина у Србији.

Чланица Градског већа града Ужица задужена за екологију, Дуња Ђенић је истакла да се Србија овој манифестацији прикључила 2009. године, и ове године је обележава по десети пут, а наш град акцију подржава већ пет година заредом.

“Циљ ове акције је слање снажне поруке да је могуће нешто предузети по питању ублажавања последица климатских промена и да је могуће променити своје свакодневне навике за добробит планете и свих нас који на њој живимо”, рекла је Ђенићева и додала да “је неопходно да у свакодневном животу бринемо о животној средини која нас окружује, да смањимо еколошки отисак, односно ублажимо утицај нашег начина живота на природу. Од критичне важности је смањење емисије гасова, који појачавају ефекат стаклене баште, енергетска ефикасност и примена еколошки прихватљивих решења за производњу енергије.”