"Дај педалу раку" шести пут у Ужицу
04/10/2021

“Дај педалу раку” шести пут у Ужицу

Подизањем заставе тачно у подне на платоу испред Градске куће Ужице се по шести пут придружило манифестацији “Дај педалу раку “, коју традиционално организује Женски центар “Милица” из Врњачке Бање уз подршку Министарства здравља, Министарства омладине и спорта, Института Батут и Института за онкологију Србије, у знак подршке свим женама оболелим од карцинома дојке, али и подсећања о значају превентивних и самопрегледа. Град Ужице је покровитељ каравана, а Саветовалиште за жене оболеле од рака дојке “Јефимија” организатор активности у нашем граду.

“Оваквим акијама се придружујемо да подсетимо да рак уопште, а и рак дојке, можемо да спречимо и можемо да излечимо ако га рано откријемо. Чак 1/4 малигних болести и у свету, али и у Србији представља рак дојке. Све млађе жене оболевају и то је велики проблем, а нажалост и смртност од рака дојке у 2018. години је нешто већа него што је била претходних година и близу је 1700. Из тог разлога поново желим да вас подсетим да променом понашања, односно здравијим начинима живота, исхраном, повећаном физичком активношћу, боравком у природи, избегавањем журбе, стреса колико је то могуће можемо да променимо неке ствари, односно можемо да смањимо број новооболелих”, истакла је обраћајући се присутнима др Маја Гулан хирург-онколог Опште болнице Ужице.

Она додаје и да је мерама превенције, скринингом дојке, мамографским прегледима који се обављају на две године код жена после 50 године могуће открити премалигне лезије и уклонити их на време.

“Опет раним откривањем малигне болести заиста можемо да излечимо жену, можемо да јој продужимо живот, да омогућимо да тај живот буде квалитетнији и бољи, можемо да вратимо жену у средину, на посао, може да буде активан члан и у својој породици, међу својим пријатељима у друштву, на послу. Наш циљ је да смањимо и број оболелих и смтрност од рака дојке, то је могуће ако причамо о томе, али и ако радимо оно о чему причамо”, додаје др Гулан.

Славица Симић председница УО Јефимије захвалила се женема које имају дијагнозу, ученицама медицинске школе, компанији Авон и њеним представницама, представницима медија и  установама Града Ужица које су пружиле подршку организацији каравана, али и раду Саветовалишта.

“Оно што ми као Удружење желимо да променимо јесте да се побољша систем дијагностике и лечења рака дојке  и да се пружи психо социјална подршка женама оболилим од ове болести, која је пети стуб лечења од рака дојке. Оно што нам фали и за шта се здравствени систем залаже јесте да су нам потребне јединице за рак дојке у самим центрима, да постоји један дијагностички центар у коме ће у року од један до два дана жена проћи комплетну дијагностику и моћи да зна о чему се ради, а не да тај процес траје. Такође желимо да радимо на томе да биолошке терапије буду могуће и на онколошким одељењима у свим установама у Србији где је то могуће, да жене не морају због једне или две ињекције да одлазе у Крагујевац или друге клиничке центре и да се тако додатно физички исцрпљују.”

“Драго ми је да видим да су и друга удружења дошла да подрже овај караван јер то јасно говори колика је наша свест о проблему који се везује за рак дојке. Град Ужице стоји иза ових акција, стоји генерално иза свих удружења особа са инвалидитетом, увек ћемо вам пружати подршку. Нама је велика част и задовољство да имамо једно овакво удружење које функционише на територији града, али не само града већ на целом Златиборском округу. Ваш рад је сигурно допринео да имамо много мањи проценат смртности код жена у овом делу Србији. Ово што ви радите је велика подршка женама и у сваком тренутку можете да се ослоните на Град, а ми ћемо увек бити ту да подржимо овакве акције”, истакао је Слободан Грбић, члан Градског већа.

Организатори манифестације су позвали суграђане да наредне недеље 10. октобра у 11 сати, дођу на Градску плажу поред бишег ресторана Плажа, где ће бити организована Трка за здравље. Уз мало телесних вежби и такмичења, планирана је шетња до Великог парка, где ће за учеснике бити организован ручак, тј војнички пасуљ. “Race for the cure” (Трку за здравље) организује Европа Дона, а Саветовалиште Јефимија је иницијатор оснивања Европа Доне у Србији.