Бољи дани за аеродром "Поникве"
10/01/2020

Бољи дани за аеродром “Поникве”

Потпредседница Владе др Зорана Михајловић и градоначелник Ужица Тихомир Петковић потписали су данас у згради Владе Републике Србије Уговор о преносу власништва над аеродромом Поникве са Града Ужица на Републику Србију. На истом састанку потпредседница Владе је заједно са заменицом градоначелнице Крушевца потписала Уговор о преносу власништва над крушевачким аеродромом Росуље са Града Крушевца на Републику.

Градоначелник Ужица је овим поводом истакао захвалност потпредседници Владе Зорани Михајловић и председнику Републике Александру Вучићу што су изашли у сусрет да власништво над аеродромом Поникве се пренесе са Града Ужица на Републику Србију.

“Покушали смо док смо били власници аеродорома у претходних 10 година да учинимо све као би га ставили у функцију, да пронађемо инвеститоре, међутим закључили смо да немамо ни кадровске ни финансијске капацитете да то успешно завршимо.”-навео је Петковић.

“Веома смо срећни што је Влада спремна да у кратком року уложи велики новац за потпуну реконструкцију аеродрома Поникве.”-истакао је градоначелник.

Потпредседница Владе др Зорана Михајлловић је истакла да је настављена пракса да се у Србији подижу, поред аеродрома „Никола Тесла“, и други аеродроми као што су Ниш, Краљево, Поникве, Росуље…

“Ово радимо зато што се показало да је много једноставније. Под окриљем једног предузећа Аеродроми Србије можемо да нађемо довољна финансијска средства и сва друга средства која би могли да уложимо у мале аеродроме и да на тај начин омогућимо локалним самоуправама да поред инфраструктуре, која се односи на путеве, ауто-путеве, железничке пруге, могу да имају и развијене мале аеродроме, који су се показали као потреба у готово сваком делу наше земље.”- навела је Михајловић.

“Драго ми је што смо заједно и са Ужицем и Крушевцем, нашли заједнички језик, а и број путника који имамо у Нишу показао је да смо способни да развијамо друге мање аеродроме. Росуље чека ослобађање индустријске зоне и већ у овој години новац који смо обезбедили у буџету Аеродрома Србије за премештање. Што се тиче аеродрома Поникве ми ћемо у наредном периоду у неколико фаза сигурно уложити негде око 20 милиона евра, како би Поникве биле довољно развијене пре свега због туризма, а и свесни смо да тамо постоји огроман потенцијал за развој оваквог аеродрома.”-рекла је потпредседница Владе.

Директор Аеродрома Србије Михајло Здравковић је истакао да је циљ оснивања предузећа Аеродроми Србије да се аеродромска инфраструктура стави под јединствено управљање како би могао да се прати и усмерава развој аеродрома.

“Након аеродрома Константин Велики у Нишу и Морава у Краљеву, сада аеродром Поникве и Росуље улазе у састав Аеродрома Србије. Значај развоја аеродрома у Србији је вишеструк. Намера нам је, када говоримо о аеродрому Поникве, да га оспособимо за међународни саобраћај, са друге стране аеродором Росуље је мањи и биће намењен за генералну авијацију и за развој ваздухопловства у овом крају Србије. Планови за аеродром Поникве су велики с обзром да је један значајан комплекс тамо, али пре свега треба кренути од могућности и близине аеродрома Морава, са једне стране, и потребе овог региона Србије, са друге стране, и наћи праву меру шта је то што треба радити на Пониквама.”-навео је Здравковић.