Biciklistički maraton Kragujevac - Mostar 2017 prošao kroz Užice
27/07/2017

Biciklistički maraton Kragujevac – Mostar 2017 prošao kroz Užice

Tandem biciklistički maraton “Kragujevac – Mostar“, 14. po redu, počeo je juče 26.07.2017. u 9 časova ispred Centra za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom “Iskra“ u Kragujevcu.

Program ovogodišnjeg maratona je da učesnici, sedam solo biciklista i jedan tandem, pređu trasu dugu oko 440 kilometara i naprave kraće predahe u gradovima kroz koje prolaze, u Čačku, Užicu, Višegradu i Sarajevu.

Prvog dana ekipa je prešla etapu od Kragujevca do Užica, gde je priređen prijem u njihovu čast u  Svečanoj sali Gradske kuće. Tom prilikom je predsednik organizacionog odbora maratona Miroslav Aksentijević, uručio priznanja Gradu Užicu, Sportskom savezu Užice, Branku Bogićeviću i predsedniku Rotari kluba Užice dr Jeleni Raković Radivojević.

„Hvala Vam na još jednom ukazanom poverenju da grad Užice bude usputna stanica na ovom Vašem XIV tradicionalnom biciklističkom maratonu. Kod nas ćete uvek imati topao prijem i gostoprimstvo kakvo zaslužujete, tako smo i ove godine išli korak dalje i obezbedili smeštaj i prenoćište za sve vas, učesnike maratona“ – rekao je zamenik Gradonačelnika Užica, Nemanja Nešić koji je u ime Grada poželeo dobrodošlicu „maratoncima“ i dodao „ono što je Grad Užice uradio u pravcu razvoja biciklizma kao sporta i biciklističkih staza, od našeg prošlogodišnjeg susreta, je da je nastavio sa uređivanjem prve Zelene biciklističke staze u Srbiji, klisurom Đetinje, trasom stare Ćirine pruge. Nadam se da ćete biti u prilici da vidite, sada već više od sedam kilometara prilično lepo uređene staze kroz jedinstven prirodni ambijent.“

 

Generalni sekretar Paraolimpijke akademije „Junior“ i naš paraolimpijac Goran Nikolić je istakao zahvalnost Gradu Užicu na gostoprimstvu i dodao da je Užice za učesnike maratona mnogo više od usputne stanice, i predstavlja veoma drag deo ove manifestacije.

Sutra učesnici maratona nastavljaju vožnju ka Višegradu, a potom, narednog dana ka Sarajevu i četvrtog dana do cilja u Mostaru.

“Manifestacija Tandem biciklistički maraton “Kragujevac – Mostar” nastala je 2004. godine u čast obnovljenog starog mosta na Neretvi, kada je cilj biciklista oštećenog vida bio da na jedinstven način čestitaju gradu pobratimu ponovno spajanje dveju obala Neretve u starom jezgru koje je pod zaštitom UNESCO. Iste godine se rodila ideja o tradiciji manifestacije koja je već nakon prvog odlaska prepoznata kao nova pokretačka energija obnavljanja regionalne prekogranične saradnje”, navedeno je u saopštenju Paraolimpijske akademije “Junior”.

 

Maraton organizuje Paraolimpijska akademija “Junior”, pod pokroviteljstvom Ambasade Bosne i Hercegovine u Srbiji, pored zbratimljenih gradova Kragujevca i Mostara, pokrovitelji su i gradovi kroz koje biciklisti prolaze: Užice, Višegrad i centralna sarajevska opština Stari grad.