Амбасадор Републике Турске у Ужицу: "Заједничка историја темељ за заједничку будућност"
27/11/2017

Амбасадор Републике Турске у Ужицу: “Заједничка историја темељ за заједничку будућност”

Турски амбасадор у Србији, његова екселенција Танжу Билгич заједно са директором Tурске развојне агенције “ТИКА”, Мехмедом Бајраком, боравио је данас у Ужицу. Повод за посету су биле потенцијалне турске инвестиције у град на Ђетињи.

Пожелевши добродошлицу његовој екселенцији, градоначелник Ужица Тихомир Петковић је рекао да турски и српски народ деле исту историју у једном времеснском периоду и да верује да је заједничка историја добар темељ за стварање заједничке будућности.

“Пре непуне две године смо иницирали састанак у Турској развојној агенцији “ТИКА” чији је директор данас са нама, на ком смо предложили неколико начина сарадње обзиром да “ТИКА” инвестира у пројекте који су у вези са прошлости турског народа у нашем крају”, рекао је Петковић и додао да се нада доброј и успешној сарадњи наша два народа и “доласку турских инвеститора не само у Србију, већ и у Ужице јер верујемо да смо као централни град западне Србије исто тако занимљиви”.

Долазак турског амбасадора је била прилика да се прича о различитим пројектима од обостраног интереса. Реконструкција Касапчића моста је била централна тема разговора који уз реконструкцију ужичког Старог града може бити заминимљив за подршку од стране Републике Турске.

“Заједничка историја је добар темељ да се и наши садашњи али и односи у будућности још више развијају, а и добар је тренутак, обзиром на недавну посету турског председника Републици Србији и на јако добре личне односе међу председницима Турске и Србије, али и између наше две државе, тако да овај тренутак треба искористити за сарадњу у ширем смислу. Овде смо да размотримо неке од предлога сарадње и да видимо шта можемо да урадимо, а ту је и агенција “ТИКА” која подржава и финансира пројекте, тако да верујем да ће ова посета бити плодоносна и да ћемо заједно формулисати где би наша сарадња могла да се усмери и да на томе у будућности радимо” – рекао је амбасадор Републике Турске приликом посете у Градској кући.

Причајући о заједничкој историји амбасадор је нагласио да је у време Oсманског царства, Ужице било други по величини турски град, после Београда, тако да за овај регион западне Србије он представља центар интересовања и данас, и напоменуо да је “ТИКА” фокусирана на обнављање и реконструкцију наслеђа османске империје па би Касапчића мост у Ужицу могао да буде такав пројекат што ће свакако бити тема за разматрање.

Заменик градоначелника Ужица, Немања Нешић је након пријема у кабинету градоначелника, одржао презентацију гостима и заинтересованим грађанима на тему “Ужице у отоманском периоду: Заједничко културно наслеђе и изазови за будућност”.