Амбасадор Египта и гувернер Асуана посетили Ужице
16/11/2019

Амбасадор Египта и гувернер Асуана посетили Ужице

Амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли и гувернер египатског града Асуан Ахмед Ибрахим боравили су данас у Ужицу. Након пријема у кабинету, градоначелник Тихомир Петковић је истакао да је долазак египатске делегације важан корак ка зближавању наша два пријатељска народа и наше две пријатељске земље, али и ка зближавању и братимљењу наша два града Асуана и Ужица.

Асуан је са око 280 000 становника трећи по величини град у Египту. Налази се на јужној граници Египта, граници која се сматра пролазом у Африку и град је који има велики историјски значај у Египту. Он је био престоница Нубијске царевине, град који је у средњем веку био трговачки центар и који је и данас туристички и трговачки центар Египта. Оно што је Александрија за север Египта то је Асуан за југ. Познат је по многим историјским и културним знаменитостима, али и у свету познат по великој асуанској брани која носи име бившег председника Насера.

Делегација Египта је посетила хидроцентралу “Под градом”

Градоначелник Петковић је навео да постоји много поља на којима Асуан и Ужице могу да сарађују, почев од културе, туризма, привреде.

“Треба да ширимо круг пријатеља у свету и да се упознајемо са културом и традицијом других народа, јер на тај начин ширимо своје видике и стичемо могућност да преносимо другим народима своју културу и традицију.”

Амбасадор Египта и гувернер египатског града Асуан видели су и сталну музејску поставку Ужичка република

Градоначелник је подсетио да је у протеклих неколико месеци, захваљујући активности амбасадора Алгувејлија, у Ужицу наступио египатски фолклорни ансамбл, али је и екгипатски оркестар одржао концерт у нашем Народном позоришту.

Током посете договорено је да први конкретни кораци буду међусобно упознавање са могућностима сарадње привредника из Асуана и Ужица, а да наредних месеци наша два града потпишу уговор о братимљењу.

“Поносан сам што ће Ужице поред градова већ побратима из целог света имати и град побратим из Африке, па ће тако Ужичани ширити своју културу и у Африци.”-рекао је Петковић.

Трезори у Народном музеју у којима је била смештена Партизанска фабрика оружја и муниције

Гувернер Асуана Ахмед Ибрахим је истакао да ће братимљење између наша два града допринети јачању веза између Египта и Србије уопште, а посебно између Асуана и Ужица у разним областима: туризму, пољопривреди, спорту, култури, заштити животне средине, трговини…