Акција пешачења „Ђурића орлови“ у клисури Ђетиње
15/09/2017

Акција пешачења „Ђурића орлови“ у клисури Ђетиње

Поводом  Дана пешачења у Републици Србији, Град Ужице у сарадњи са Планинарским клубом „Рујно“, у суботу 16.09.2017. године, организује акцију пешачења под називом „Ђурића орлови“ у клисури Ђетиње, дуж стазе старе пруге.

Кружна планинарска стаза почиње скретањем са стазе Старе пруге код Велике бране, наставља се видиковцима преко брда и пролази кроз шуму према макадамском путу који се спушта до Старе пруге, назад ка Великој брани. Укупна дужина стазе је 9,5 км. Потребно време за прелазак стазе је око 6 часова, уз стручно вођење  искусних планинара ПД „Рујно“.

Циљ овог пројекта је унапређење туристичке понуде и излетничког туризма Ужица, Нове Вароши и Бајине Баште“, истакла  је Дуња Ђенић, чланица Градског већа задужена за област заштите животне средине.

Средствима добијеним од Министарства трговине, туризма и телекомуникација у износу од  917.000 динара, постављено је 5 одморишта, 1 кућица знања за најмлађе чланове, 5 клупа, 4 инфо табле, 10 путоказа, уређено и обележено 9,5 км планинарске стазе „Ђурића Орлови“, док је Град Ужице учествовао са 150.000 динара за набавку мобилијара  у клисури Ђетиње.

Почетак шетње  је у 08:15  испред хотела Турист, односно у 9 часова испред Велике бране. Овом акцијом уједно ће се промовисати  планинарско-пешачка стаза која је уређена и обележена уз подршку Града Ужица, РРА Златибор, ПД „Рујно“ и Водичког удружења „Капедунум.