Агенција за заштиту животне средине укључила Врутке у свој овогодишњи мониторинг акумулација
14/02/2018

Агенција за заштиту животне средине укључила Врутке у свој овогодишњи мониторинг акумулација

Агенција за заштиту животне средине уврстила је у свој овогодишњи програм и мониторинг воде у акумулацији Врутци. Стручни тим Агенције ће у 2018. години извршити четири анализе воде из Врутака, што ће заједно са подацима које поседује Водовод у вези квалитета воде, дати потпунију слику о квалитету воде 2019. године када је предвиђен завршетак друге фазе реконструкције Фабрике воде на Церовића брду и повратак на акумулацију Врутке као примарног извора снабдевања града Ужица водом за пиће.

Градоначелник Ужица Тихомир Петковић на састанку са директором Агенције за заштиту животне средине Филипом Радовићем у вези мониторинга на акумулацији Врутци

Ужички градоначелник, Тихомир Петковић захвалио се Агенцији на разумевању што је у свој програм укључила и Врутке, иако наша акумулација није била у њиховом овогодишњем програму мониторинга.

“Желимо да 2018. годину, као годину пре враћања на акумулацију Врутке као извора снабдевања Ужица пијаћом водом, искористимо да имамо додатне свеобухватне контроле које ова агенција ради”, рекао је Петковић и додао да ће “ове анализе дати све потребне параметре за успешан повратак на акумулацију Врутке а уједно ће запослени у Водоводу имати прилику да се обуче за предузимање свих неопходних мера да ниједног момента не буде у питању квалитет воде коју грађани Ужица пију”.

Филип Радовић, директор Агенције за заштиту животне средине рекао је да су са Акумулације у претходна два дана узети први узорци и да ће у овој години бити анализирано неколико стотина узорака из Врутака. “Бићемо присутни колико год то буде потребно како бисмо пружили максималну подршку Граду Ужицу у намери да реши велики проблем са водоснабдевањем и извесно је већ почетком наредне године врати се на Врутке као примарни извор снадбевања водом Ужица”, рекао је Радовић.

Зоран Стојановић дипл.хемичар, начелник Одељења националне лабораторије за заштиту животне средине при обради узорака са акумулације Врутци

Небојша Вељковић, начелник мониторинга квалитета воде у Агенцији је истакао да је узети узорак први у низу узорака који ће бити узети са акумулације Врутци ове године, и објаснио начин самог процеса узимања узорака.