14. Међународни графички бијенале "Сува игла"
25/06/2019

14. Међународни графички бијенале “Сува игла”

Градска галерија Ужице XIV Међународни графички бијенале СУВА ИГЛА Ужице 2019 организује под покровитељством Града Ужица, а манифестација је подржана и од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

Бијенале Сува игла је основано 1993 године и специфичан је по томе што је највероватније једини који се фокусира на технику суве игле. Ова изразито цртачка техника од графичара захтева максимум умне и техничке посвећености. Изражајност дела искључиво зависи од уметника, његовог начина гравирања различитим профилима челичних игли у плочу. Ексклузивност технике сува игла јесу мали тиражи приликом штампања.

Бијенале “Сува игла” је својевремено је на Тријеналу графике у Кракову у Пољској уврштен међу 20 најзначајнијих  Манифестација у свету графичке уметности.

У претходних тринаест Међународних изложби у Градској галерији,  учешће је узело преко 550 уметника из 70 земаља света. Од донираних графика је формирана значајна графичка колекција- Кабинет Суве игле, која сада броји преко 650 графичких дела.

Чланови стручне селекционе комисије XIV Међународног графичког бијенала “Сува игла” Ужице 2019 били су графички уметници Александар Младеновић и Бојан Оташевић и историчарка уметности Љубица  Јелисавац из Србије и графички уметници из Пољске Ана Садовска и Станислав Холева.

Селекциона комисија је у програм Бијенала уврстила 65 од укупно 164 приспела рада.

Гран-при XIV бијенала припала је аутору Владимиру Зуеву који долази из Русије, „Златна игла” додељена је уметнику из Аустралије Кристоферу Дентону, „Сребрна игла” београдском сликару и графичару Бранку Раковићу посебно оданом техници суве игле, док је „Бронзаном иглом” награђен такође уметник из Београда Ненад Зељић. Посебним похвалама бијенала награђено је троје уметника: Артур Мастернак из Пољске, Краисак Чирачаисакул из Тајланда и Татјана Мартицки из Србије.

Изложба Бијенала Сува игла Ужице 2019 у Градској галерији биће отворена до 16.08.2019. године.